Get Adobe Flash player

Brzkov, 12.10.2017 – Dne 11.10.2017 jel hájit národní zájmy ohledně uranu a lithia na úřad vlády ČR, v pátek třináctého bude chtít jasné odpovědi od volebních lídrů z Vysočiny. Proč nedal nikdo DIAMU pokyn, aby se zajímalo o lithium? Proč stát promrhal uplynulé roky přípravou těžby uranu v Brkově, aby ho potom mohl prodat Rusku nebo Číně?

Dne 11.10.2017 jel brzkovský starosta Aleš Bořil na úřad vlády ČR poukázat na to, že ve věci těžby nerostného bohatství České republiky není náležitě hájen národní zájem. Jak ohledně těžby uranu, tak lithia, je situace taková, že o toto nerostné bohatství České republiky má zájem státní podnik DIAMO a soukromá společnost, za níž stojí australští majitelé. V případě ztrátového uranu bylo MPO navrženo řešit tuto záležitost zřízením státního monopolu ve prospěch státního podniku DIAMO z důvodu existence veřejného zájmu na tomto uranovém monopolu. Oproti tomu ohledně ziskového lithia, jehož těžba a následné zpracování v České republice může představovat naději na nemalý ekonomický prospěch pro naši vlast, tak u tohoto strategického nerostného bohatství veřejný zájem na monopolu pro stát shledáván nebyl.

Vzhledem k tomu, že Česká republika nedisponuje nezbytnou technologií pro obohacení uranu, tak vytěžený uran nebude použit pro české jaderné elektrárny, ale bude prodán doslova za pár dolarů Rusku nebo Číně. Dokument navrhovaný MPO lze tedy popsat, tak, že je shledáván veřejný zájem na těžbě uranu za účelem jeho následného prodeje Rusku nebo Číně, fakticky tak tedy jde o pokračování v praxi započaté rokem 1948 a trvající dosud. Oproti tomu u lithia veřejný zájem shledáván není a toto nerostné bohatství České republiky je tak státem přenecháno soukromé společnosti, za níž stojí zahraniční majitelé.

Pátek třináctého mají do Brzkova přijet volební lídři stran kandidujících na Vysočině, Aleš Bořil od nich bude chtít slyšet jasné odpovědi. „Prodáte náš brzkovský uran Rusku a Číně? Budete nadále podporovat tuto praxi zavedenou po roce 1948? Proč stát promrhal uplynulé roky přípravou těžby uranu v Brkově, a nikdo nedal DIAMU pokyn, aby se zajímalo o lithium? Co budete dělat s ekologickými škodami způsobenými těžbou uranu v ČR? Proč se Kraj Vysočina nepostavil vládě a MPO ve věci těžby uranu v Brzkově?“. Tohle je to, co místní skutečně zajímá.

Aleš Bořil

TISKOVÁ ZPRÁVA VE FORMÁTU PDF, KE STAŽENÍ ZDE: TISKOVÁ+ZPRÁVA+-+Proč+DIAMO+promrhalo+uplynulé+roky+uranem+a+nikdo+mu+nedal+pokyn+ohledně+lithia++A+nejen+na+to+bude+chtít+v+pátek+třináctého+odpověď+brzkovský+starosta+od+volebních+lídrů+za+Vysočinu 12.10.2017

Podporují nás
Město Přibyslav