Brzkov, 9.10.2017 – Dne 11.10.2017 má vláda ČR projednat návrh Ministerstva průmyslu a obchodu, aby státní podnik DIAMO získal v ČR uranový monopol. Jestliže stát může zavést monopol na ztrátový uran, tak proč ho nezavede na ziskové lithium, ptají se v Brzkově a posílají starostu do Prahy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu postoupilo do vlády Zprávu o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU a některých dalších surovin. Celkem překvapivě se tento dokument ve značném rozsahu věnuje uranu. Dle návrhu MPO se de facto zavádí exkluzivita v průzkumu, těžbě a zpracování uranu pro státní podnik DIAMO. U ziskového lithia státní monopol navrhován není s odůvodněním, že to není možné.

O uran v Brzkově má shodou okolností zájem stejně jako o lithium společnost, za kterou stojí australští majitelé. „To mě řekněte, co za tím zase je? V Brzkově za uran stát vyhodí z okna miliardy korun, a ještě si zřídí na ztrátovou těžbu monopol, a ziskové lithium nic. A pokud možno vše rychle schválit týden před volbami.“ kroutí hlavou nad přístupem státu starosta Brzkova Aleš Bořil.

V souvislosti s monopolem na uran poukazovali místní na možné riziko mezinárodní arbitráže.  MPO však možnost jakékoli arbitráže pro případ zřízení monopolu na uran opakovaně vyloučilo. „Jestliže dle opakovaného ujištění MPO nehrozí jakékoli riziko arbitráže ohledně státního monopolu na uran, tak přeci nemůže hrozit ani při zavedení státního monopolu na lithium. Ohledně lithia možnost arbitráže výslovně vyloučil ministr Havlíček osobně.“ komentuje problematiku právní zástupce místních Mgr. et Bc. Luboš Kliment.

„Jako občan České republiky mám samozřejmě zájem na tom, aby naše vlast nebyla v oblasti svého nerostného bohatství poškozena. Není možné připustit to, aby stát vyhodil miliardy nejen za uran, ale potom až se lithium vytěží a zisk z jeho těžby zmizí do ciziny, tak nám tady zůstanou jen ekologické škody za desítky miliard.“ nechce se s nastalou situací smířit Aleš Bořil. „Ve středu do té Prahy zajedu a snad mi to někdo vysvětlí.“

TISKOVÁ ZPRÁVA VE FORMÁTU PDF, KE STAŽENÍ ZDE: TISKOVÁ ZPRÁVA – Stát chce zavést svůj monopol na ztrátový uran a proč ne na ziskové lithium 9.10.2017

Existují různé respektované on-line lékárny. Nicméně několik oni nejsou drogerií vůbec. Ve skutečnosti, on-line lékárny vyplnit statisíce on-line receptury každý den. Mnoho opravné prostředky se používají k zacházení erektilní dysfunkce. Mnoho lidí přemýšlet o tom, http://cialis-cz.com/. Co lidé mluví o ? (Více informační ). V současné době pro mnoho lidí, čímž se tento problém v první řadě je nejtěžší krok. Vědecký výzkum zjistil, že asi 14 procent pacientů akceptace Wellbutrin hlášeny sexuální zdravotní trápení. Můžete mluvit s pravidelnou zdravotní péče, pokud myslící vzít Cialis. Nebo můžete promluvit s odborníkem. Psychologové mohou být zapojeny do řízení sexuálních dysfunkcí. Ten může předepsat lék, pokud se rozhodnou, že je to pro vás to pravé. Uchovávejte tento lék mimo dosah dětí. Například tekuté léky, v ideálním případě musí být uchovávány v chladničce, ale jiné mohou být skladovány při pokojové teplotě.

Facebook




Podporují nás
Město Přibyslav
http://pribyslav.cz/
Obec Brzkov
http://www.brzkov.cz/
Město Polná
http://www.mesto-polna.cz/
Obec Věžnice
http://www.obecveznice.cz/
Sdružení pro záchranu prostředí
http://www.calla.cz/