Vánoční uranový dárek – DIAMO chce zahájit další řízení

Brzkov 22.11.2016

Brzkov, 22.11. 2016 – Další „Vánoční dárek“ připravilo DIAMO s.p. místním obyvatelům ve věci možné těžby uranu v lokalitě Brzkov – Horní Věžnice. Místním starostům byl doručen dopis oznamující záměr zahájit další řízení.

Zástupcům dotčených samospráv byl v minulých dnech doručen dopis DIAMA s.p. oznamující, že DIAMO s.p. má v úmyslu požádat o stanovení průzkumného území pro vyhledání a průzkum výhradního ložiska radioaktivních nerostů Brzkov. Od roku 2015 navíc běží na základě žádosti DIAMA s.p. řízení o rozšíření chráněného ložiskového území.

„Uvedený postup DIAMA je způsoben tím, že za rok od podání žádosti o rozšíření chráněného ložiskového území nenastal v tomto řízení žádný posun, když Ministerstvo životního prostředí zcela akceptovalo naše námitky. Tímto postupem si DIAMO snaží opatřit podklady, které však měli mít dávno před podáním první žádosti.“ uvádí k tomuto kroku DIAMA Mgr. Kliment.

Dne 22.11.2016 proběhlo jednání zástupců dotčených samospráv a spolku Naše budoucnost bez uranu z.s. s tím závěrem, že tito nesouhlasí s tímto dalším řízením. Vedení tohoto řízení by bylo v rozporu s platnou surovinovou politikou ČR. Tento závěr vychází také z dosavadní praxe Ministerstva životního prostředí ohledně žádostí jiných subjektů o průzkum nejen v dané lokalitě. Tyto žádosti MŽP dosud vždy zamítlo. Navíc na základě stávajících průzkumů již bylo v minulosti stanoveno chráněné ložiskové území Brzkov, z tohoto pohledu již tedy bylo v minulosti o dané problematice rozhodnuto a není důvodu vydávat jakékoli nové rozhodnutí. Za stávající situace, tak není důvod měnit dřívějšími závěry o tom, že je třeba s jakýmkoli řízením vyčkat do doby přijetí nové surovinové politiky státu.

Shora uvedený krok DIAMA s.p. fakticky pro dotčená obce a města znamená, že problematika uranu se vrací na úplný začátek. DIAMO musí shromáždit nezbytné podklady, aby mohlo v dalších řízeních prokázat, že v dané lokalitě je tolik uranu, kolik tvrdí. Je třeba zdůraznit, že v celé lokalitě Horní Věžnice dosud stojí veškeré závěry o existenci ložiska uranu hlavně na teoretických matematických propočtech. „Konečně se začne řešit podstata problému, a tou je, zda v dané lokalitě nějaký uran vůbec je. Konkrétně v lokalitě Horní Věžnice stojí závěry o existenci uranu hlavně na teoretických propočtech.“ – Mgr. Kliment.

„Podle mě tímto jednáním DIAMO samo uznává, že jsme to byli my, kdo říkal lidem od samého začátku pravdu. Jejich podklady byly a jsou nedostatečné a žádné řízení nemělo být nikdy zahájeno.“ komentuje nový postoj DIAMA brzkovský starosta Aleš Bořil.

 

Mgr. et Bc. Luboš Kliment

společný právní zástupce

Obce Brzkov, Města Polná,

Města Přibyslav a Obce Věžnice

kontakt: kliment@akkliment.cz,

tel: 776233879

 

Tisková zpráva ve formátu PDF: ZDE

Existují různé respektované on-line lékárny. Nicméně některé nejsou drogerií vůbec. Ve skutečnosti, on-line farmacie vyplnit statisíce on-line receptury každý den. Mnoho opravné prostředky se používají k zacházení erektilní dysfunkce. Mnoho lidí přemýšlet o tom, http://cialis-cz.com/. Co lidé mluví o ? (Více informací ). V současné době pro mnoho lidí, čímž se tento problém v první řadě je nejtěžší krok. Vědecký výzkum zjistil, že asi 14 procent pacientů užívajících Wellbutrin hlášeny pohlaví zdravotní potíže. Můžete mluvit s pravidelnou zdravotní péče, pokud uvažujete vzít Cialis. Nebo můžete promluvit s odborníkem. Psychologové mohou být zapojeny do řízení sexuálních dysfunkcí. Ten může předepsat lék, pokud se rozhodnou, že je to pro vás to pravé. Uchovávejte tento lék mimo dosah dětí. Například tekuté léky, v ideálním případě musí být uchovávány v chladničce, ale jiné mohou být skladovány při pokojové teplotě.

Facebook




Podporují nás
Město Přibyslav
http://pribyslav.cz/
Obec Brzkov
http://www.brzkov.cz/
Město Polná
http://www.mesto-polna.cz/
Obec Věžnice
http://www.obecveznice.cz/
Sdružení pro záchranu prostředí
http://www.calla.cz/